Jak dokarmiać ptaki

Na okres zimowy wiele gatunków ptaków żyjących w Polsce wyrusza w bardzo daleką podróż – odlatują do ciepłych krajów. Na ich miejsce przylatują do nas goście z północnej Europy i Rosji. Razem z naszymi stałymi rezydentami coraz śmielej odwiedzają przygotowane dla nich karmniki. Do ptaków zamieszkujących Polskę przez cały rok można zaliczyć ptaki takie jak : trznadel, bogatka, czubatka, modraszka, dzięcioł duży, kowalik, kos, wróbel, dzwońce, mazurek, grubodziób, kwiczoł, pełzacz ogrodowy. Są to ptaki które najczęściej można spotkać w karmnikach przygotowanych przez nas w okresie zimowym. Postaramy się przybliżyć niektóre z nich:

    • TRZNADEL – jest jednym z najbardziej powszechnych ptaków w naszym kraju. W jego upierzeniu przeważa kolor jaskrawożółty W Polsce trznadel występuje głównie na wsiach w pobliżu pól uprawnych.
    • SIKORKI to najbardziej znane i kojarzone z zimą ptaki. Bogatka i modraszka bardzo chętnie korzystają z pokarmu przygotowanego przez człowieka, rzadziej możemy spotkać w karmniku czubatkę. Bogatka jest większa i ma czarną głowę z białą plamą na policzku, natomiast mniejsza modraszka ma na głowie niebieską plamkę przypominającą czapeczkę.
    • KOWALIK – charakterystyczną jego cechą jest to, iż w dziupli w której mieszka zmniejsza otwór wlotowy za pomocą śliny i gliny ( zabezpiecza w ten sposób swój „dom” przed drapieżnikami). To jedyny gatunek ptaków w Polsce który umie poruszać się głowa w dół.
    • KOS – ptaki mieszkające w miastach są ufne w stosunku do ludzi, często odwiedzają nasze karmniki. Ich upierzenie jest smoliście czarne, mają żółty dziób i obwódkę oka.
    • WRÓBEL to ptak którego raczej nie trzeba przedstawiać. Zimą powszechnie odwiedzają nasze podwórka i karmniki, lubią gromadzić się i żerować w gałęziach krzewów.
    • DZWOŃCE – „zielona zięba” cechą rozpoznawczą jest żółty pasek na skrzydle. Ptaki te wykazują się dużą agresywnością podczas odwiedzania np. karmników.

Do ptaków przylatujących do nas z wyższych szerokości geograficznych należą min: jemiołuszka, paszkot, czyż, gil, jer.

    • JEMIOŁUSZKA – najbardziej charakterystyczny gość z Północy. Ich przysmak zimą to owoce jarzębiny i jemioły. Należą do ptaków płochliwych.
    • JER – w okresie zimowym żywi się pokarmem roślinnym, żeruje głównie w lasach i na polach blisko lasów. Ptaki te w miastach pojawiają się wraz z większymi opadami śniegu, gdy trudniej im zdobyć pożywienie.

DECYDUJĄC SIĘ NA DOKARMIANIE PTAKÓW POSTARAJMY SIĘ DOSTARCZYĆ IM SAMYCH SMAKOŁYKÓW

Dzięcioł, kowalik, sikorka mieszanki tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój wymieszany z nasionami konopi, słonecznika, rzepiku, lnu, maku, rzepaku, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych
szczygieł, dzwoniec, zięba, jer, czeczotka, czyżyk, gil, grubodziób, makolągwa, rzepołuch nasiona oleiste: konopi, rzepik, słonecznik, len, mak, nasiona roślin dziko żyjących, nasiona prosa, owsa, pestki owoców, nasiona sałaty siewnej, kapusty polnej, rzepy, rozdrobnione nasiona dyni
kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik, strzyżyk, trznadel, dzierlatka owoce i nasiona roślin dziko żyjących: mniej wartościowe zboża, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, ogryzki, jeżyny gotowane bez soli, także małe kawałki mięsa
 
 
© QB Media 2016